Головна Статті Світ Близький Схід Близькосхідне турне Кушнера: як США намагаються купити мир з Палестиною
commentss НОВИНИ Всі новини

Близькосхідне турне Кушнера: як США намагаються купити мир з Палестиною

Радник і зять президента США Дональда Трампа Джаред Кушнер відвідав Ізраїль, Йорданію, Саудівську Аравію, Єгипет, Марокко. Він зустрівся з керівниками даних країн і розкрив їм деталі плану Білого Дому щодо врегулювання ізраїльсько-палестинського конфлікту, який триває вже понад 70 років.

8 серпня 2019, 17:37 comments4295
Поділіться публікацією:
Близькосхідне турне Кушнера: як США намагаються купити мир з Палестиною

Кушнер разом зі спеціальним представником Трампа з міжнародних переговорів Джейсоном Грінблаттом працювали над цим планом з 2017 року і тепер стоїть завдання переконати керівництво Палестини і співчуваючі їм арабські держави погодитися на умови миру. Ось тільки впоратися з цим завданням американцям буде не так просто через безліч підводних каменів.

Ізраїльсько-палестинський конфлікт: чутки і факти

До недавнього часу деталі мирного плану, який у ЗМІ назвали "оборудкою століття", переховувалися від громадськості. Не дивно, що план Кушнера обріс безліччю чуток і домислів. У березні 2019 року була опублікована книга Kushner Inc. журналіста Віккі Ворд в якої допускалося, що основою мирного врегулювання повинні стати інвестиції Саудівської Аравії і ОАЕ в будівництво нафтопереробних заводів, морського терміналу в Секторі Газа. Нафту планувалося доставляти по нафтопроводу з родовищ Саудівської Аравії, будівництво якого також передбачав мирний план. Уорд вважала, що таким чином вдасться створити робочі місця і знизити рівень безробіття у бідному регіоні. Мусувалася інформація про територіальні обміни між Саудівською Аравією, Єгиптом, Йорданією.

У травні цього року під час виступу у Вашингтонському інституті близькосхідної політики Кушнер запропонував відмовитися від використання принципу двох держав, схваленого ООН, принципу врегулювання конфлікту між Палестиною і Ізраїлем, який передбачає створення незалежної палестинської держави на території Сектора Газа і Західного Берега річки Йордан зі столицею в Східному Єрусалимі. Минулого тижня ізраїльське видання Yedioth Ahronoth повідомила, що Кушнер полетів на Близький Схід, щоб запросити керівників арабських держав відвідати нову конференцію в резиденції американського президента Кемп-Девід, де 40 років тому Ізраїль і Єгипет уклали мирний договір за посередництва США. Адміністрація Трампа спростувала дану новину.

Поки рано говорити про нову мирну конференцію з мирного врегулювання ізраїльсько-палестинського конфлікту хоча б тому що араби поки не прийняли мирну ініціативу Кушнера, а переговорний процес ще продовжується. Зять Трампа розкрив економічну частину свого плану на саміті лідерів близькосхідних держав в Бахрейні 25 червня.

Віккі Ворд не помилилася в тому, що наріжним каменем мирного плану є інвест-проект. Американці пропонують інвестувати 50 млрд дол. в економіку Палестини, Йорданії, Єгипту та Лівану. Кушнер пропонує шукати фінансування у приватних інвесторів, банки і фонди, що надають гранти. Прогнозується, що завдяки матеріальній допомозі економіка Сектора Газа і Західного Берега річки Йордан зросте вдвічі. На виділені гроші будуть створені нові робочі місця, транспортна інфраструктура, шляхи сполучення між Сектором Газа і Західним Берегом річки Йордан.

Тепер стоїть завдання ознайомити арабів з політичною частиною плану. Політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі вважає, що близькосхідне турне Кушнера якраз і розрахована на те, щоб ознайомити влада Йорданії, Саудівської Аравії, Єгипту, Марокко з політичною частиною своєї ініціативи. Зазначені країни користуються авторитетом у мусульманському світі і традиційно підтримують палестинців в конфлікті з Ізраїлем.

Джареду Кушнеру потрібно було переконатися, чи є сенс, найближчим часом ініціювати мирні переговори між Ізраїлем і Палестиною, які не проводилися з 2014 року. Тому він поки не поспішає розголошувати громадськості механізм політичного врегулювання і збирався особисто проінформувати Дональда Трампа про настрої, які панують в арабських державах. Кухалейшвілі вважає, що мирний план може коригуватися Кушнером і Грінблаттом в залежності від позиції арабських держав, здатних вплинути на позицію палестинців.

Все ж, частину завіси, за якою ховаються деталі плану Джареда Кушнера, прочинив американський посол в Ізраїлі Девід Фрідман. Дипломат вважає, що мирна ініціатива Дональда Трампа дасть поштовх розвитку автономії Палестини, яка в нинішніх умовах політичної та соціально-економічної нестабільності, не в стані реалізуватися як повноцінна незалежна держава. Фрідман пророкує відмову від принципу двох держав як основи мирного врегулювання конфлікту між Палестиною та Ізраїлем. Трамп і Кушнер розглядають Палестину як автономію у складі Ізраїлю і на це у них є вагомі причини.

Ізраїльсько-палестинський конфлікт: інтереси США та Ізраїлю

До кінця незрозуміло, чому американці кардинально змінили свій підхід у врегулюванні ізраїльсько-палестинського конфлікту. У роки правління президентів Білла Клінтона, Джорджа Буша-молодшого і Барака Обами американська дипломатія просувала варіант мирного співіснування незалежної єврейської та палестинської держави.

На думку оглядача Білого Дому із зовнішньополітичних питань Ганні Геран і кореспондента The Washington Post в Ізраїлі Рут Іглеш, справжньою метою мирної ініціативи адміністрації Трампа є підрив впливу Ірану на Близькому Сході. Десятиліттями керівництво використовує ізраїльсько-палестинський конфлікт в своїх інтересах, дестабілізуючи ситуацію у сфері безпеки в Ізраїлі руками терористичних організацій "ХАМАС" і "Ісламський джихад" в Секторі Газа. В останні роки почастішали обстріли південних районів Ізраїлю і Тель-Авіва палестинськими терористами. Щорічно іранці виділяють палестинським екстремістам 100 млн дол. на провокації проти Ізраїлю.

Георгій Кухалейшвілі вважає, що суть плану Кушнера полягає в тому, щоб перекупити палестинців і включити їх в політико-правове поле Ізраїлю. Таким чином, один з давніх союзників Ірану в Східному Середземномор'ї зникне з карти світу. Схожу мету американці переслідують в Лівані, де при владі перебуває проіранське шиїтське угруповання "Хезболла". Вкладаючи великі гроші у розвиток Лівану і Палестини, Штати розраховують підняти рівень життя місцевого населення, позбавити ісламських екстремістів бази прихильників. Екстремізм вкорінюється там, де існує нестабільність.

Геран і Рут вважають, що мирна ініціатива Кушнера відповідає інтересам Ізраїлю, який зацікавлений анексувати ізраїльські поселення на Західному Березі річки Йордан. В поселеннях проживають 450 тис. євреїв і правляча партія "Лікуд" зацікавлена приєднати їх до Ізраїлю. Більшість ізраїльтян, в тому числі прихильники принципу двох держав, не зацікавлені віддавати поселення на відкуп палестинцям, як це було в Секторі Газа. У 2005 році населення ізраїльських поселень у Секторі Газа було переселено в Ізраїль.

Свою роль відіграє бажання Трампа і Нетаньяху підвищити свою репутацію за рахунок досягнення миру з палестинцями на вигідних для себе умовах. Нетаньяху зацікавлений постати в очах суспільства як політик, здатний відстояти інтереси ізраїльтян-поселенців на Західному Березі Річки Йордан напередодні дострокових парламентських виборів у вересні цього року. Лідер "Лікуд" розраховує на підтримку анексії ізраїльських поселень з боку США. У всякому разі, Трамп уже визнав суверенітет Ізраїлю над Східним Єрусалимом, на який претендують палестинці, і анексованими у Сирії Голанськими висотами.

На прийдешніх виборах Нетаньяху буде боротися з центристським блоком "Синьо-білий" за більшість місць у парламенті. Трамп зацікавлений увійти в історію як американський президент, який урегулював ізраїльсько-палестинський конфлікт, напрацювати очок для своїх рейтингів напередодні президентських виборів до 2020 року. Дональд Трамп розраховує на голоси американців єврейського походження.

Ізраїльсько-палестинський конфлікт: неясні перспективи

Не виключено, що амбітний план Джареда Кушнера так і залишиться на папері в силу ряду суперечливих моментів. Справа в тому, що керівництво Палестини завчасно відмовилося підтримувати мирну ініціативу адміністрації Трампа. Президент Палестини Махмуд Аббас утримався від відвідування конференції в Бахрейні. Палестинська сторона буде готова обговорювати будь-які економічні пропозиції американців тільки після створення незалежної держави зі столицею у Східному Єрусалимі. За чутками, Аббас навіть відмовився від хабара в розмірі 10 млрд дол. від наслідного принца Саудівської Аравії Мухаммеда Салмана в обмін на згоду з планом Кушнера.

Складається враження, що араби не готові до створення палестинської автономії у складі Ізраїлю. Хоча, з цим не згоден соціолог Центру громадської думки Палестини Набів Кукали, який стверджує, що більшість палестинців Сектору Газу, Західного Берега річки Йордан і Східного Єрусалиму не згодні з позицією Аббаса і зацікавлені дочекатися публікації повного тексту плану Кушнера і тільки після ознайомлення робити висновки варто його підтримувати або немає.

Втім, ідея створення єдиної держави євреїв і палестинців не популярна в Ізраїлі та її підтримують тільки 19% громадян. Значна частина євреїв втомилися від палестинців, їх провокацій і зацікавлені в тому, щоб вони створили власну державу і не заважали розвитку Ізраїлю.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!