Головна Статті Суспільство мистецтво і культура Сім чудес світу: що від них залишилося і чим радує сучасний світ
commentss НОВИНИ Всі новини

Сім чудес світу: що від них залишилося і чим радує сучасний світ

Стародавні чудеса світу не збереглися до наших днів. Але ми можемо втратити і сучасні краси.

16 серпня 2019, 15:13 comments36911
Поділіться публікацією:
Сім чудес світу: що від них залишилося і чим радує сучасний світ

Список найбільш уславлених споруд архітектури у світі отримав назву Сім чудес світу, або Сім чудес Стародавнього Світу. Згадки про Сім чудес з'являлися ще в творах грецьких авторів епохи еллінізму. Правда, до наших днів дожила лише одна пам'ятка – піраміда Хеопса.

У той же час, сучасність теж радує різними неординарними творіннями.

Сім найбільших чудес світу

Висячі сади Семіраміди

Одним із найбільш таємничих чудес світу, які не збереглися до наших днів, є Висячі сади Семіраміди. Достовірних даних про те, що вони реально існували, все ще не знайдено. По-перше, власне висячого там не було нічого – є дерева і кущі, вирощені на дахах, балконах або навіть просто на кам'яних опорах. По-друге, їх правильніше було назвати садами імені Семіраміди – за версією істориків, вони могли бути створені приблизно в 605 році до нашої ери. А легендарна ассірійська цариця жила на 200 років раніше.

Храм Артеміди у Ефесі

Ще одне чудо було названо на честь дами, точніше, богині – Храм Артеміди. Він перебував у давньогрецькому місті Ефесі (поряд з нинішнім західно-турецьким містом Сельчук). Храм на славу богині родючості та полювання був споруджений близько 550 року до нашої ери. У споруди сумна історія. У 356 році до н. е. його знищила пожежа, влаштована жителем Ефеса Геростратом, який хотів залишити слід в історії (що йому, власне, і вдалося). У 323 році до н. е. храм повністю відновили на кошти Олександра Македонського. Але простоявши кілька століть, храм Артеміди піддався нападу близько 263 року до н. е. Після цього розграбування вже в кінці IV століття він був остаточно зруйнований християнами.

Олександрійський маяк

130-метровий Олександрійський маяк, виконаний з мармуру, мав три рівні (найнижчий був житловим), на самому верхньому горів вогонь, який було видно на відстані до 80 км Орієнтовна дата його зведення – 283 рік до н. е. На острові Фарос в Середземному морі неподалік від Олександрії маяк простояв до 796 року до н. е., коли землетрус його суттєво пошкодив. Однак його частково відновили, і в XIV його висота була всього 30 м. Але вже в XV столітті на його місці спорудили фортецю Кайт-Бей.

Колос Родоський

На іншому острові – Родос – спорудили гігантську статую давньогрецького бога Сонця Геліоса. Колос Родоський був заввишки 36 м. Будівництво завершилося в 280 році до н. е. На його спорудження пішло 8 т заліза і 13 т бронзи. Колос простояв лише 55 років – його зруйнував землетрус.

Статуя Зевса

Не дожила до наших днів і ще одна гігантська статуя. На честь бога грому і блискавок Зевса у стародавній Греції з 776 року до н. е. проводилися Олімпійські ігри. І в 470 році до н. е. греки вирішили побудувати храм на честь свого головного бога, і через 14 років здійснили намір. Храм Зевса вийшов грандіозним: мармуровий дах 27х64 м підтримували 34 колони висотою 10,6 м у висоту і більше двох метрів в діаметрі. Після цього логічно вирішили і статую Зевса поставити, що і сталося в 435 році до н.е. Вона простояла понад 800 років.

Мавзолей в Галікарнасі

Зведення будівлі в Галікарнасі на честь правителя карійского народу Мавсола замовила його дружина Артемісія. Надгробний пам'ятник згодом отримав назву мавзолей (на честь цього Мавсола). Сам він не дочекався закінчення будівництва 351 році до н. е. – помер за два роки до цього. Споруда заввишки 45 м перебувало в Галікарнасі (сучасне турецьке місто Бодрум) і також було зруйноване землетрусом у XIII столітті.

Піраміда Хеопса

picture

І, нарешті, єдине збережене "офіційне" чудо світу. Знаходиться вона на плато Гіза в дельті Нілу, неподалік від єгипетської столиці Каїр. Передбачається, що будівництво піраміди Хеопса завершилося 2540 році до н. е. Висота споруди 135,5 м, довжина сторін підстави 230 м, а його площа 53 тис. кв. м. Середня маса одного кам'яного блока, з яких складена піраміда, становить 2,5 т, а найважчий з них важить 35 т; найбільше їх у піраміді 2,3 млн; вага всієї піраміди – 6,5 млн т.

Чудеса світу: сучасність

Повернімося у сучасність, в якій також є унікальні споруди природні об'єкти, які викликають пильний інтерес туристів. Але деякі з них в силу різних причин перебувають на межі зникнення.

Острів Пасхи

picture

Ви напевно чув про чилійський острів Пасхи, на якому знаходиться 897 статуй. Таємничість цього явища в тому, що острів знаходиться в Тихому океані в 3703 км від узбережжя континенту. Подивитися на кам'яних велетнів навіть у таку далечінь припливають безліч туристів. І деякі з них завдають непоправної шкоди і острову, і статуям. Остров'яни вимагають обмежити потік приїжджих.

Антарктида

picture

Антарктида також "подає" сигнал SOS – її льоди тануть. Зрозуміло, до того моменту, коли остання брила льоду розтане, ми з вами точно не доживемо. Проте вчені б'ють на сполох і домоглися прийняття певних заходів. Так, наприклад, в антарктичні води заборонений вхід кораблям з більш ніж 500 пасажирами.

Вершина вулкана Кіліманджаро

picture

Можливо, ви пам'ятаєте, що засніжена вершина вулкана Кіліманджаро – найвища точка Африки. Його красу описав письменник Ернест Хемінгуей. Але нині від колишнього снігового покриву гори збереглося не більше 15%, і продовжує зменшуватися.

Великий Бар'єрний риф

jF7u5v5nuKUrUaRBWXP6uKys4.jpg

Шанувальники плавання і дайвінгу прекрасно знають про Великий Бар'єрнмй риф біля узбережжя Австралії. Тисячі шанувальників підводного плавання наносять екосистемі регіону непоправного збитку. На думку експертів, Великий Бар'єрний риф, який створювався протягом 7000 років, може зникнути вже через 40 років, якщо втручання людей у цю екосистему буде продовжуватися так само активно і бездумно.

Мертве море

picture

Одній із самих солоних водойм планети – Мертвому морю – також загрожує зникнення через роботу промислових підприємств, що споживають до 80% води, що впадала в море. Через це рівень моря стрімко падає – за останнє століття знизився на 25 м. І якщо так триватиме, то через 40 років воно повністю висохне. Думають про варіанті підживлення Мертвого моря водами Червоного. Однак екологи запевняють, що це знищить унікальну екосистему моря.

Венеція

picture

Протилежна проблема у Венеції, яка вважається містом романтиків – вона поступово йде під воду, приблизно на п'ять мм щорічно. ЇЇ двічі перебудовували, освоюючи все більш високі острова. Нині загострення проблеми спричинене аварійним станом дерев'яних опор будівель, а також загальної перевантаженістю міста будівлями і жителями. На думку експертів, Венеція до 2028 може стати непридатною для проживання.

Тадж-Махал

picture

Мавзолей Тадж-Махал – одна з найголовніших визначних пам'яток Індії. Він був побудований у XVII столітті. Три мільйони туристів щороку оглядають архітектурну родзинку. Проте з часом палац занепадає, і за ініціативою ЮНЕСКО цей культурно-історичний пам'ятник можуть і зовсім закрити для відвідувачів. Так що поспішайте бачити.

Тибет

picture

В сусідньому Китаї, в його гірській частині знаходиться Тибет – гірська країна з унікальною культурою. В 1950 році вона насильно виявилася включена до складу КНР. Це негативно позначилася на розвитку його культури. Духовний лідер тибетців Далай-лама та багато інших знаменитих людей вже неодноразово висловлювалися з цього приводу. Тим часом культурні цінності і традиції аборигенів продовжують знищуватися.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!