Головна Статті Політика рада Навчання «Слуги народу» в Трускавці: наскільки добре нардепів підготували до запуску Верховної Ради ІХ скликання
commentss НОВИНИ Всі новини

Навчання «Слуги народу» в Трускавці: наскільки добре нардепів підготували до запуску Верховної Ради ІХ скликання

Перше засідання Верховної Ради дев'ятого скликання відбудеться за два тижні – 29 серпня. А на початку серпня народні обранці від партії «Слуга народу» пройшли навчання в Трускавці.

15 серпня 2019, 15:17 comments5712
Поділіться публікацією:
Навчання «Слуги народу» в Трускавці: наскільки добре нардепів підготували до запуску Верховної Ради ІХ скликання

Оцінки експертів даного заходу розійшлися. Одні відзначають, що нардепи нічого не вивчили і навіть не відвідували лекції. У той же час інші відзначають, що даний захід відіграв важливу роль в об'єднанні і постановці загальних цілей для народних обранців, які раніше були мало пов'язані з політикою.

"Слуга народу" в  Трускавці: що відбувалося

Місцем проведення "навчального табору" був обраний п'ятизірковий готель "Ріксос" у курортному Трускавці. Заклад дуже дорогий (від 2900 грн. за добу). Організатори пояснили свій вибір тим, що в країні практично немає інших відповідних місць.

Питання про те, у скільки в підсумку обійшлося навчання в Трускавці – залишається відкритим до сих пір. Глава партії "Слуга народу" Дмитро Разумков озвучив заздалегідь заготовлену для ЗМІ версію: гроші витрачали "партійні", умови контракту зі школою KSE відносяться до комерційної таємниці, а всі інші витрати оприлюднюють пізніше.

У якості основи інтенсивного навчання був узятий "гарвардський курс викладання для дорослих". Для посилення ефекту Володимир Зеленський сам приїхав до Трускавця, і провів роз'яснювальну бесіду" з майбутніми нардепами. Президент обговорив з підопічними в т. ч. і кадрові питання у новій Верховній Раді.

Курс "молодого бійця" від "Слуги народу" пройшли 263 новообраних нардепи. Серед них було кілька впізнаваних осіб: борець Жан Беленюк, Юрій Корявченков (Юзик) з "95 кварталу" і гендиректор "1+1 медіа" Олександр Ткаченко.

"Слуга народу" в  Трускавці: наскільки добре вчилися

Одним з головних лекторів став президент Київської школи економіки Тимофій Милованов. Він був дещо розчарований своїми студентами. "Не всі розуміють, наскільки великі виклики перед ними стоять щодо потенційного підкупу проросійськими силами або олігархами. Тут я думаю, що люди, на жаль, ще не повністю усвідомлюють. Це мене лякає. Тим більше, що серед депутатів від "Слуги народу", яких зібрали в Трускавці на тренінг, були ті, хто не ходив на навчання, а в SPA і просто відпочивав", – зазначає Милованов.

Політтехнолог Сергій Слободчук вважає, що за кілька днів неможливо дати розуміння азів ні економіки, ні політики, ні, тим більше, роботи Верховної Ради. "Справжня причина тренінгу – це привести усіх цих різнокаліберних "лебедя, рака і щуку" до спільного знаменника. Тобто, налагодити дисципліну, тому що всередині майбутньої фракції кілька груп впливу – як зав'язаних на Сороса і політичні структури на кшталт МВФ, так і українські ФПГ, і регіональні еліти, які купили бренд "Слуга народу" на вибори. Що стосується того, як вони будуть керувати країною, то так взагалі питання не ставиться. Судячи з того, як звучать ідеї встановити системи типу "Великий брат", депутатам відводиться роль виконавців. І найболючіший момент тут для бенЯфіціарів проекту "Зеленський" – це безпартійні мажоритарники, які пройшли в Раду під партійним прапором. На практиці вони та їхні спонсори більше нічого не винні, після того як купили франшизу, тому вважають, що можуть голосувати так, як хочуть. І це виростає в проблему для молодого президента", – підсумовує Слободчук.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко зазначає, що головною метою було не навчити чомусь, а зібрати потрібну інформацію про самих депутатів. На них було заведено досьє, щоб зрозуміти, з ким вони мають справу. За необхідності ці папки можна буде використовувати для управління депутатами. Попутно вирішувалася завдання розповісти нардепам, як правильно натискати кнопки за командою з офісу Зеленського.

Освітні курси для команди Зеленського – це, в першу чергу, піар-хід для закріплення в свідомості виборців, які за них голосували, що обрані нові люди, готові швидко навчатися, щоб працювати на благо народу, вважає політолог Наталія Білоус.

"Це спроба хоча б не розгубити партійний рейтинг до Нового року. На парламентських виборах виборці голосували за партію імені Зеленського, і в меншій мірі – особисто за кожного кандидата. Ми прекрасно розуміємо, що за п'ять днів неможливо навчитися державному управлінню та законотворчій діяльності, для цього необхідний, як мінімум, один рік. Швидше за все, новенькі нардепи у свої помічники будуть брати досвідчених юристів, економістів, які швидко їх введуть в курс справи і будуть на постійній основі супроводжувати депутата. Може статися такий казус, що депутат з мандатом буде мати менше впливу, ніж експерт із системи. Головне, щоб в недалекому майбутньому молоді "слуги" не повелися на купівлю себе з боку фінансово-промислових груп та інших осіб, які зацікавлені в лобіюванні своїх бізнес інтересів: адже деякі наївні депутати можуть не встояти перед грошовим спокусою. Сподіваємося, що Верховна Рада дев'ятого скликання буде професійною та якісною і не перетвориться у ток-шоу за участі шоуменів", – каже Білоус.

"Слуга народу" у Трускавці: кого чому вчили

Аналітик Олексій Кущ зазначає, що під час навчання в Трускавці "зелені чоловічки" пройшли політичне злагодження. "Мова навіть не про мінімальну підготовку, а про перше побачення: багато членів суперкоманди реформаторів банально не знайомі між собою, щоб не бігли спілкуватися в інші фракції – довелося хоча б візуально їх сконтактувати. Що стосується лікнепу, то це навіть не польові курси піхотинця другої світової: судячи з виступаючих і тих, хто навчав, самим лекторам потрібно для початку розібратися в специфіці тієї економіки, яку вони вчать реформувати по механічно перенесених західних "протоколах". Загалом, було "несамовите видовище". Їх "зліпили з того, що було", а потім "що було" і запустили в Раду. Тут не допоможе навіть штучний інтелект і постулат "великий брат бачить тебе". І з цим зомбі-апокаліпсисом нашій економіці жити п'ять років, а адже її ще й планують змусити рости на 5-7%, а це вже не гуманно, пахне економічною "некрофілією". Загалом, вийшли ідеальні "шестерінки" для гладкої роботи олігархічної рентної моделі економіки", – заявляє Кущ.

Аналітик Сергій Салівон зазначає, що не цікавився питанням, хто платив за трускавецький вояж – може, навіть і грант який освоїли. "Ніяким навчити азам за цей час не можна, та, власне, ніхто і не намагався цього зробити. Як мені здалося, побувала там публіку навчали того, що не треба боятися тиснути кнопку, навіть якщо взагалі не рубаєш тему – потрібні люди підкажуть, яка кнопка правильна. Однак, думаю, що не всі з присутніх там будуть діяти в зазначеному ключі. Все ж там не 100% перукарів і фотографів. Хоча на багатьох "комсомольські збори" можуть подіяти належним чином", – говорить Салівон.

Експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Данило Богатирьов вважає, що основною метою навчального курсу в Трускавці було зовсім не дати нардепам якісь знання, а сформувати систему управління фракцією. "Судячи з просочилася в ЗМІ інформації, під час лекцій було багато психо-фізіологічної обробки (синхронні стрибки, нагадування про те, що "ви всі – ніхто" тощо), націленої на формування слухняної парламентської більшості. Крім того, серед депутатів проводили "профорієнтацію" – визначалося, хто з них увійде в який парламентський комітет. Що ж стосується безпосередньо освітньої частини курсу, навчити держуправлінню за тиждень, зрозуміло, не можна. Однак тут слід виходити з того, що тижневий прискорений курс – це краще, ніж ніякого освіти зовсім. У всякому разі, народні обранці навчилися оформляти законопроекти для подачі, і це вже дещо", – говорить Богатирьов.

Політтехнолог Василь Стоякін каже, що ще Володимир Ленін обіцяв, що він навчить будь-яку куховарку керувати державою. "Так що після обрання "кухарок", треба навчити їх азам управління державою. Тому серед виступаючих були голова митної служби Максим Нефьодов і колишній помічник народного депутата Михайло Чаплига. Він розповів слухачам про механізм роботи Ради та про розцінки за голосування. І все ж – для чого це було зроблено? Керівництво партії зовсім не приховувало піар-складову. Крім того, навчання вели "чиказькі хлопчики" та інші "діти Сороса", які мають дуже специфічне уявлення про реальну економіку, але зате впевнені у тому, що в країні нині занадто багато жителів. Слухачів просто завалили горою незрозумілою їм інформації, в результаті чого вони мало що сприйняли. Всі це цілком логічно для лібертаріанців", – підкреслює Стоякін.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!