Головна Статті Бізнес фінанси Курс долара в Україні: чому гривня досі не обвалилася
commentss НОВИНИ Всі новини

Курс долара в Україні: чому гривня досі не обвалилася

Експерти попереджають: чим більше зміцниться гривня, тим болючіше економіка і бізнес відреагують на її падіння

17 вересня 2019, 11:58 comments23856
Поділіться публікацією:
Курс долара в Україні: чому гривня досі не обвалилася

Курс гривні до долара і євро вже кілька місяців поспіль радує українців. Ще навесні багато експертів один голос заявляли, що після виборів курс гривні до долара помітно просяде. Але прогнозам не судилося втілитися в реальність і курс долара навіть знизився, подолавши заповітну позначку в 25 грн. за дол. Що ж буде з національною валютою в Україні восени-2019, розбиралися "Коментарі".

Курс долара в Україні: гривня взяла розгін

Гривня продовжує утримувати першість по зміцненню по відношенню до долара.

"За підсумками 8 місяців українська гривня зберігає лідерство по силі зміцнення, – констатував на своїй сторінці у Facebook старший аналітик компанії Forex Club Андрій Шевчишин. – Жорстка монетарна політика НБУ, сприятлива цінова кон'юнктура сировинних ринків і політичний оптимізм зробили свою справу".


Не тільки найбільш уважні, але й зовсім неуважні до валютного ринку українці помітили: вже третій місяць українська гривня стійко тримає свої позиції і, судячи з усього, здаватися не збирається. У першій половині вересня національній валюті вдалося подолати черговий психологічний бар'єр: курс впав нижче 25 грн. за дол.

13 вересня і зовсім був оновлено максимум з 2016 року: гривня на міжбанку знизилася до 24,65 грн. за долар, де, правда, її зустріла група покупців, які повернули її до 24,82 грн. за дол.

У понеділок, 16 вересня офіційний курс НБУ склав 24,71 грн. за долар і 27,42 грн. за євро.

Курс долара в Україні: чому гривня міцнішає

Невпинне зміцнення гривні виглядає досить несподівано. Особливо якщо згадати, як навесні вітчизняні експерти лякали співгромадян: мовляв, після виборів курс рвоне. Але і президентські, і парламентські вибори залишилися далеко позаду, а гривня не просто не здала позиції, але й ще більше зміцнилася. У чому ж справа?

Економісти пояснюють: теперішня ситуація на валютному ринку склалася завдяки жорсткій монетарній політиці Нацбанку, а також активній пропозиції валюти з боку аграріїв у зв'язку з експортом рекордного врожаю. Хорошу підтримку курсу надають і експортери-металурги.

Феномен курсу валют на своїй сторінці в соцмережі проаналізував економічний експерт Українського інституту майбутнього Данило Монін і систематизував свої висновки по пунктах.

1. Мінфін перестав бути головним джерелом зміцнення: у серпні вкладення іноземців в ОВДП не збільшилися, при цьому НБУ викупив у резерви 310 млн доларів. Тобто, наявне перевищення пропозиції валюти над попитом. Більш того, за перший тиждень вересня Нацбанк поповнив резерви ще на 110 млн грн.
2. У той же час оперативна статистика за імпортними податковими надходженнями за серпень свідчить про недобір більше 15% навіть порівняно з 2018 роком. І хоча 10% – це курсова різниця (у серпні 2018 року середній курс становив 27,7 грн. за дол.), все ж відчутне падіння імпорту, а це, в свою чергу, може свідчити про те, що активні зрушення на митниці зі змінами осіб змушують частину бізнесу гальмувати поставки.
3. З великою ймовірністю в Україну починають заходити іноземні інвестиції. Під що – дізнаємося пізніше.

"Україна на початку вересня зробила виплати тіла та відсотків на суму 1,2 млрд, і ринок цього навіть не помітив, – констатував Монін. – Більше того: кредитні агентства збільшують нам рейтинги. Це позитивний момент. Якщо раніше МВФ нам просто викручував руки, не даючи проводити самостійну економічну політику, то поточний стан економіки дозволяє в переговорах з МВФ вже мати свої інтереси і відстоювати політику прискореного зростання економіки".


Щоправда, українським споживачам від зміцнення гривні поки вигоди небагато. Про те, що курс гривні до долара різко зміцнюється, але товари при цьому повільно дорожчають, написав на своїй сторінці в соцмережі Facebook директор Інституту розвитку економіки України Олександр Гончаров.

"І де ця зрозуміла і чітка межа? – задається питанням експерт. – НБУ зміцнив офіційний курс гривні на 15 копійок, встановивши його на 11 вересня на рівні 24,88 грн. за долар. А за порівняно з серпнем 2018-го в серпні 2019-го за даними Держстату споживчі ціни підвищилися на 8,8%. Відповіді на це питання поки немає, а вона потрібна, так як баланс стабільності і бажання підтримати різні сектори економіки України повинен бути зміщений у бік стабільності. Інакше не буде фінансових заощаджень населення, і ми не зможемо повернутися до сталого економічному зростання".


Курс долара в Україні: "Чим вище забираєшся, тим болючіше падати"

Варто зазначити, що багато експертів вже давно перестали демонструвати оптимізм щодо зміцнення гривні, пояснюючи: чим сильніше зміцнюється національна валюта, тим страшніше.

"Мене турбує не стільки обвал у перспективі, скільки накопичення девальваційного потенціалу, який посилюється в умовах дефіциту торгового балансу і дефіциту бюджету щодо планових показників, – зазначив у бесіді з виданням "Коментарі" Андрій Шевчишин. – Тобто, коли інвестиційна активність піде на спад, і інвестори перестануть так активно продавати валюту, відбудеться різкий розворот ринку та девальвація гривні. А чим вище забралися, тим болючіше падати. Судіть самі: девальвація гривні з 25 до 26,5 – це 6%. А ось девальвація з 24 до тих ж 26,5 – це вже хворобливі і відчутні 10%. Для економіки і бізнесу такі коливання дуже неприємні і їх важко прогнозувати. Вони хороші тільки для спекулянтів".

Згідно з прогнозом Андрія Шевчишина, протягом першого осіннього місяця курс залишиться в межах 24,75-25,75 грн. за долар, а до кінця осені зможе утриматися в коридорі 25-26,5 грн. за долар.

На думку економіста Андрія Мартинюка, українська гривня до кінця осені знизиться до рівня 25,5-26,5 грн. за долар, хоча експерт не виключає і тимчасових послаблень до 27,5 грн. за долар. За його словами, ослаблення гривні буде викликане сезонною активністю імпортерів, а також зниженням продажу валюти з боку нерезидентів-інвесторів в ОВДП.

Досить оптимістично налаштований Данило Монін, прогноз якого становить 27-27,5 грн. за долар до кінця року. Але, додає економіст, якщо нам вдасться отримати кредит МВФ, ймовірність чого досить висока, курс цілком може бути ще нижчим.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!