Головна Статті Бізнес економіка Українські зарплати: чому так багато українців готові на зарплату нижче середньої
commentss НОВИНИ Всі новини

Українські зарплати: чому так багато українців готові на зарплату нижче середньої

Основною причиною того, що багато українців готові працювати за мінімалку, економісти називають той факт, що офіційна середня зарплата в країні завищена.

14 серпня 2019, 13:31 comments11097
Поділіться публікацією:
Українські зарплати: чому так багато українців готові на зарплату нижче середньої

Українські зарплати: "умовно-середня"

Аналітики майданчики OLX Робота провели дослідження і з'ясували: більше половини українців (52%) готові отримувати зарплату менше 10 тис. грн. в місяць. Беручи до уваги, що за даними статистичного відомства середня зарплата в Україні в червні склала 10 783 грн. в місяць, виходить, що більше половини українських кандидатів спочатку навіть не розраховують на те, що зможуть отримувати середньостатистичну зарплату.

За словами економіста Андрія Мартинюка, дані результати побічно вказують на те, що зарплатна статистика далека від реальності, а поняття "середньої зарплати" вельми умовно.

"Якщо вивчити регіональну статистику, то горезвісні "10 тисяч" зарплати перевищують всього в декількох регіонах – Києві та Київської області, а також в промислових Донецької, Дніпропетровської і Запорізької областях. В інших регіонах українці ради і 8 тисячам. Аналогічні цифри дає і галузева статистика: середня зарплата в поштово-кур'єрської діяльності ледь перевищує 6 тисяч, в охороні здоров'я – 7,5 тис. грн. Так що середні зарплати зовсім не відображають реальну картину в країні, як це могла б зробити медіанна зарплата".

Про те, що показник середньої зарплати завищений з-за того, що загальний Фонд оплати праці (ФОП) включені виплати сумісників і персоналу на часткової зайнятості, говорить аналітик Олексій Кущ.

"При розрахунку середньої зарплати в чисельнику дроби – загальний ФОП, а в знаменнику – середньооблікова чисельність, яку не входять ні сумісники, ні частково зайняті працівники, – пояснює Олексій Кущ. – І в результаті ми отримуємо завищений показник середніх зарплат. Крім того, суттєві корективи вносить і бюджетний сектор, де останнім часом зарплати динамічно зростали. Якщо говорити про приватному секторі, то там значна частина вакансій, особливо в частині низькокваліфікованої праці, становить дві третини від офіційної середньої зарплати, а в малому бізнесі та тіньовому секторі – і зовсім близько половини".

Проблема посилюється ще і тим, продовжує економіст, що в результаті деіндустріалізації економіки збільшується питома вага низькокваліфікованої праці та зменшується потреба в високооплачуваних працівників. У результаті ми спостерігаємо так званий ефект "вимивання середини".

Українські зарплати: 2013-й наздогнали

Втім, позитивна динаміка все ж є, правда, вона пов'язана не стільки зі зростанням номінальних зарплат, скільки з тимчасовим зміцненням гривні.

Економісти і аналітики не перший рік порівнюють поточну статистику зі статистикою досить благополучного 2013 року, і це порівняння всі ці роки було далеко не на користь реальності. Однак зміцнення національної валюти в другій половині літа призвело до того, що вітчизняні зарплати в доларовому еквіваленті не тільки наздогнали, але й впевнено перегнали рівень 2013 року.

Судіть самі. На 1 січня 2014 року українська мінімальна зарплата становила 1218 грн., при курсі 7,99 грн. за долар було еквівалентно 152,4 дол. Через п'ять років – на 1 січня 2019-го – вона зросла до 4173 грн. Правда, при курсі 27,69 грн. за долар в валюті вона до колишнього рівня не дотягла, досягнувши всього 150,7 дол. Однак літнє зміцнення гривні (курс на 13 серпня – 25,16 грн./1 дол.) призвело до того, що сьогодні та ж мінімальна зарплата в доларах вже досягла 165,9.

Цілком логічно, що відповідне зростання стався і з середньою зарплатою: якщо на початок 2014-го середня зарплата по країні становила 396,4 дол., на початок 2019-го – 333,1 дол., то сьогодні вона досягла 428,6 доларів.

Українські зарплати: борги ростуть

Справедливості заради треба сказати і про заборгованості по зарплатах, адже нарахувати гроші мало – непогано було б їх ще і отримати. І ось тут ситуація безрадісна. За даними Держстату, після невеликого падіння на початку року, борги по зарплатах ростуть четвертий місяць підряд і на 1 липня 2019-го склали 2,86 млрд грн.

Нагадаємо, що в листопаді минулого року в Мінсоцполітики запропонували боротися із заборгованістю по зарплатах за допомогою нового закону. Автори документа запропонували зобов'язати недбайливих роботодавців виплачувати працівникам пеню в розмірі облікової ставки НБУ, а самим працівникам дозволити не ходити на роботу, якщо зарплата затримується більше ніж на 15 днів.

Правда, експертів дані заходи впливу з самого початку неабияк здивували. Адже, як відомо, в нашій країні і без нового закону передбачена відповідальність за невиплату зарплат, в тому числі і кримінальна, але строгість законів, як і раніше компенсується необов'язковістю їх виконання.

Інший істотний нюанс стосується пені, яка, якщо навіть і буде нараховуватися, то виключно на "білу" частину зарплати.

Українські зарплати: біла, сіра, чорна...

Незважаючи на багаторазово оголошені "бої з тінню" кожним українським урядом, тіньові зарплати як і раніше залишаються великою проблемою українського ринку. Раніше кадровий портал, вивчивши зарплатну динаміку, прийшов до висновку, що в цій сфері намітився певний позитив: з 2013-го по 2017-й частка "білої" зарплати зросла з 30% до 54%, тоді як частка сірої заробітної плати знизилася з 45% до 29%, а частка чорної – з 25% до 17%.Тим не менш, перевірки показують, що офіційно непрацевлаштовані працівники працюють більш ніж на половині українських підприємств.

І ще один показовий момент. Той же кадровий портал з'ясував, що, незважаючи на те, що українці впевнені, що знають про різниці між "сірої" і "чорної" зарплатами, насправді це не зовсім так. Так, наприклад, майже половина опитаних українців упевнені, що "чорна зарплата" – це сума, яку працівникові дають "на руки", а 6% взагалі переконані, що під цю категорію підпадає все, що вище мінімалки.

Що стосується "сірих" зарплат, то майже дві третини респондентів впевнені, що знайомі з цим поняттям. Більше половини з них вважають, що мова йде про гроші "в конверті", 45% пов'язують цей термін з полуофициальными виплатами, а майже третина переконані, що з частини сірої зарплати йдуть відрахування у Пенсійний фонд.

Між тим, експерти нагадують: "чорна" зарплата виплачується так званого "співробітникові-невидимці", який офіційно не оформлений. У випадку "сірої" зарплати, співробітник офіційно оформлений на підприємстві і певну суму (як правило, мінімалку) отримує в бухгалтерії на цілком законних підставах. Правда, основну частину його заробітку складає горезвісна зарплата "в конверті", яка ніде не зафіксована. А, отже, всі виплати – відпускні, лікарняні, розрахункові при звільненні і т. д. – покладені такому працівникові за мінімальним тарифом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!