Главная Новости Дайджест «Грамотне» рішення Міносвіти залишило «Нову українську школу» без підручників
commentss НОВОСТИ Все новости

«Грамотне» рішення Міносвіти залишило «Нову українську школу» без підручників

За місяць до початку навчання у школах друкарні не встигнуть виготовити понад 4 млн примірників, і вже очевидно, що навчальний процес буде зірвано

26 июня 2018, 10:25
Поделитесь публикацией:
«Грамотне» рішення Міносвіти залишило «Нову українську школу» без підручників

Друк підручників для першокласників "Нової української школи" відкладено до серпня. За місяць до початку навчання у школах друкарні не встигнуть виготовити понад 4 млн примірників, і вже очевидно, що навчальний процес буде зірвано. Проте міністр освіти і науки Лілія Гриневич ігнорує цю загрозу. Очільниця міністерства підготувала наказ, що змінює результати конкурсу підручників в угоду бізнес-інтересам окремих видавництв, аби вони узяли участь у виданні навчальної літератури за кошти державного бюджету.

На початку червня Міністерство освіти і науки мало затвердити перелік підручників для 1-х класів закладів загальної середньої освіти, які видаватимуться   за кошти державного бюджету. Підсумки конкурсу проектів підручників підбивали на Колегії МОН. Передбачалося, що вже за тиждень відповідальний за проведення відбору Інститут модернізації змісту освіти розпочне укладання договорів із видавництвами про видання навчальної літератури, аби встигнути отримати наклади до 1 вересня 2018 року. Та загроза зірвати навчальний процес "Нової української школи" відсутністю підручників для керівництва міністерства виявилася малозначущою. Міністр Лілія Гриневич вирішила переглянути результати конкурсу, змінивши саме Положення про його проведення. Відтак до 12 липня триватиме громадське обговорення запропонованих змін. Хоча рішення міністра заслуговує не стільки громадської оцінки, скільки реакції правоохоронців. Адже ні керівник міністерства, ні Колегія МОН не володіють повноваженнями ухвалювати рішення, які змінюють результати конкурсу. Більше того — перевищення повноважень, вчинене міністром, призведе до нових правопорушень.

Які ж зміни у Положення про конкурс пропонує міністр? Ідеться про один-єдиний числівник в абзаці про формування переліку підручників, які можуть видаватися за кошти державного бюджету на умовах співфінансування із видавництвами. Чинна редакція Положення передбачає, що у список включають підручники, які за результатами вибору вчителями отримали від 20 до 40 тисяч заявок. Пропонована зміна — включати у перелік підручники, які отримали 10-40 тисяч заявок, — призведе до порушення вимог наказу МОН України №310 від 02 квітня 2018 року, за яким проводився конкурс. За ним, конкурсні та апеляційна комісії ухвалили рішення щодо результатів вибору підручників до 7 червня 2018 року. Якщо ж почне діяти норма про діапазон 10-40 тисяч заявок, комісіям необхідно буде повторно підсумовувати результати вибору та надавати нові пропозиції щодо формування переліку підручників. А саме ж Положення не передбачає підстав для проведення повторних засідань комісій. Оминути цю правову колізію, не порушивши закон, міністерству не вдасться.

Правоохоронці також мали б звернути увагу на той факт, що, змінивши положення про проведення конкурсу, МОН протиправно застосовуватиме зворотну дію закону. Натомість будь-яке застосування нормативно-правового акту до події чи факту, які не настали або не мали місця на час його дії, суперечить ст. 58 Конституції України та рішенню Конституційного Суду України від 09.02.1999 р. у справі № 1-7/99. Відповідно, змінене Положення може стосуватися лише проведення наступного конкурсу підручників, але аж ніяк не чинного.

Зважаючи на ці факти грубих порушень Конституції та законів України, не складно спрогнозувати, що результати вибору підручників, встановлені за зміненим Положенням, зможе оскаржити будь-хто з учасників конкурсу. І тоді керівництву міністерства доведеться пояснювати свою дії в суді, а не відкривати школи й урочисто вручати першокласникам нові підручники.

Причина, чому міністр Лілія Гриневич пішла на перевищення своїх повноважень, відома. Окремі учасники засідання Колегії МОН, на якому розглядалося питання про конкурс підручників для 1-х класів, наполягали про необхідності розширити для учителів можливості вибору засобів для організації освітнього процесу у школах, включивши в перелік друкованої державним коштом навчальної літератури підручники із понад 10 тисячами заявок. Про яку саме навчальну літературу йдеться, членам Колегії, необізнаним із видавничими справами, ніхто не розповів. Проте достатньо глянути в узагальнені результати вибору підручників, оприлюднених на сайті ІМЗО, щоби зрозуміти, у чиї вітрила дме вітер.

Нижче заповітної планки у 20 тисяч голосів зупинилися два підручники, яким забракло 125-170 голосів. Тому інтерес видавництв в ухваленні рішення про зниження прохідного бар’єру очевидний. У діапазоні 10-20 тисяч також перебувають чотири підручники видавництва "Богдан", три – видавництва "Освіта", по два – видавництва "Підручники і посібники" та "Літера". Пару замовлень на друк отримає і видавництво "Грамота". Здавалося б, небагато, та для видавництва, участь якого у цьогорічній програмі видання навчальної літератури можна вважати провальною (лише один підручник набрав понад 20 тисяч голосів учителів), це насправді успіх. Невипадково дуже тісно пов’язані із діяльністю "Грамоти" учасники засідання  так палко обстоювали розширення переліку. І тому слідчим Національної поліції та детективам Національного антикорупційного бюро України варто зацікавитися діями посадових осіб МОН, які вже можливо кваліфікувати за ст. 364 Кримінального кодексу України та ст. 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Адже, приймаючи "грамотне" рішення змінити Положення про конкурс підручників, міністр Лілія Гриневич очевидно скористалася службовими повноваженнями у приватних інтересах.

Ситуація непроста. Через корупційні дії верхівки освітнього відомства першокласники "Нової української школи" не отримають підручники на 1 вересня. Бо очільниця міністерства, маючи вдосталь коштів і часу для їх видання, так вибирала поміж "своїми" видавцями, що не встигла нічого надрукувати. Міністр тепер намагається приховати цей факт недолугими заявами про необхідність друкувати підручники після додаткового редагування відповідно до висновків антидискримінаційної експертизи. Іще далі пішов заступник міністра Павло Хобзей, який на науково-практичній  конференції у Мелітопольському державному педагогічному університеті ім. Б. Хмельницького офіційно заявив, що підручники для першокласників узагалі не потрібні.

Без підручників, написаних відповідно до нових Державного стандарту початкової освіти і типових освітніх програм, учителі будуть змушені розпочати навчання за старим стандартом. Тоді не може й бути мови про цілісну реалізацію концепції "Нової української школи", старт якої запланований на 1 вересня. Відтак доведеться відкласти щонайменше на рік і саму докорінну та системну реформу загальної середньої освіти.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!